top of page

+40314336960

  • Whatsapp
  • TripAdvisor
  • Facebook

Istorie Hotel

O tradiție a ospitalității începută acum 100 de ani!

„Casa Peștera” a fost prima construcție inaugurată la 21 septembrie 1923. Printre cabanierii perioadei de început se numără și legendarul Niculaie Butmăloiu. Hotelul Peștera continuă o tradiție a ospitalității începută acum aproape 100 de ani!

1923 - 1940

Începuturile "Casei Peștera"

„Casa Pestera" a fost numele primului adapost destinat turistilor ridicat in Poiana Crucii din imediata apropiere a Mãnastirii Pestera lalomitei. Initiativa a apartinut lui Mihai Haret, nepotul savantului Spiru Haret. Mihai Haret este intemeietorul miscarii turistice din România si a fost Membru al Clubului Alpin Francez precum si Membru in Comitetul Societatii Regale Române de Geografie.


Constructia Casei Pestera a inceput in luna mai 1923. In toamna aceluiasi an, mai exact la 21 septembrie a avut loc inaugurarea in prezenta a peste 60 de iubitori de munte. Construitã folosind exclusiv material lemnos din zonã, casa de adapost era proprietatea asociatie Hanul Drumetului, societate pe actini inflintata in 1921 si care va deveni in 1926 TCR Touring-Clubul Romaniei.


Din 1924 si pâna in primãvara lui 1925, cabana a fost extinsa si reamenajata,
intrucât numärul turistilor in Bucegi crescuse semnificativ si constructia initialã devenise neincapatoare mal ales pe timpul verii. La noua inaugurare au participat peste 200 de oameni, desi evenimentul a avut loc 29 iunie 1925, o zi de varã friguroasã si cu viscol. Printre cabanierii perioade de inceput se numara si legendarul Niculaie Butmaloiu.
Pânã in 1930, "Casei Pestera" i s-au adus imbunatatiri in cea ce priveste confortul turistilor, cat si posibilitätile de exploatare a cabanei, dupã cum sustinea presedintele Touring-Clubului Romaniei, Mihai Haret. Acesta mai nota pentru revista de cultura "Boabe de grâu" in 1930: "S-au facut la zi reparatille necesitate de mãrile stricaciuni pe care in fiecare iarna i le casuneaza zapezile. gerurile sau uraganele".


Casa Pestera avea in anul 1930 40 de paturi cu somiera si cu saltele de lãnã, perne de fulgi si paturi, totul repartizat in cinci camere la parter si trei la mansardã. De asemenea, cabana avea si o salã de mese cu bibiloteca si muzeu in formare, o camerã pentru ingrijitor, o bucatãrie si o pivnita. Intr-un alt corp al "Casei Pestera" se afla un grajd pentru vaci, un atelier, o camerã speciala pentru fotografie si o camerã pentru calauze, având 6 locuri." din revista Boabe de grâu.

bottom of page